Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Mazarea verde, o leguma completa ce nu trebuie evitata

Mazarea verde, o leguma completa ce nu trebuie evitata

Mazarea verde este una dintre cele mai complete legume care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra. Din compozitia boabelor de mazare nu lipsesc vitaminele A, C, K si vitaminele din complexul B. Este bogata in substante minerale, fosfor, magneziu, potasiu, zinc si seleniu. Micile boabe sunt o sursa excelenta de proteine, Omega 3 , acizi grasi si  antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva unor boli ca anemia, diabetul, osteoporoza, diabetul, constipatia, etc.

Mazarea are efecte antioxidante si anti-inflamatoare, scade riscul apatitiei diabetului si ajuta la reglarea ritmului de digerare a alimentelor. Consumul de mazare regleaza metabolismul si ajuta la functionarea corecta a inimii.

Planta originara din Asia Mica are importanta economica deosebita si este cultivata la scara larga, in intreaga lume, pentru proprietatile nutritive benefice, pentru gustul dulce foarte placut si pentru ca poate refacerea structra  solului. Mazarea este o  premergatoare excelenta pentru celelalte culturi.

Mazarea se cultiva primavara devreme, dupa ce terenul a fost bine pregatit si erbicidat corespunzator.  Semanatul se poate realiza la inceputul lunii martie, in randuri echidistante. Adancimea de semanat ideala este de 4-5 cm. Materialul seminicer trebuie supus unor tratamente chimice corespunzatoare pentru ca plantele sunt sensibile la atacurile bolilor si daunatorilor.

Lucrarile de intretineretinere a culturii de mazare presupun efectuarea de prasile mecanice si manuale, in anii secetosi se recomanda efectuarea unor udari ( la rasaritul plantei, la inflorit si la legarea pastailor) si efectuarea de tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. Bolile care produc cele mai mari pagube la aceasta cultura sunt: antracnoza, fuzarioza, rugina mazarei, mana, fainarea.  Daunatorii la care este sensibila mazarea sunt: gargarita mazarii si paduchii mazarii.

Recoltarea poate incepe cand  70% dintre pastai ajung la dezvoltare normala. Procesul de recoltare se ralizeaza manual, pe suprafete mici si mecanizat pe suprafete intinse. Mazarea poate fi consumata in stare proaspata sau conservata.

mazare, cultura de mazare

Cultura castravetilor in camp, soiuri de castraveti
Cum se face palisarea ardeiului gras
autor: Bianca P / data: 23 May 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>