Mazarea verde este una dintre cele mai complete legume care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra. Din compozitia boabelor de mazare nu lipsesc vitaminele A, C, K si vitaminele din complexul B. Este bogata in substante minerale, fosfor, magneziu, potasiu, zinc si seleniu. Micile boabe sunt o sursa excelenta de proteine, Omega 3 , acizi grasi si antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva unor boli ca anemia, diabetul, osteoporoza, diabetul, constipatia, etc.
Mazarea are efecte antioxidante si anti-inflamatoare, scade riscul apatitiei diabetului si ajuta la reglarea ritmului de digerare a alimentelor. Consumul de mazare regleaza metabolismul si ajuta la functionarea corecta a inimii.
Planta originara din Asia Mica are importanta economica deosebita si este cultivata la scara larga, in intreaga lume, pentru proprietatile nutritive benefice, pentru gustul dulce foarte placut si pentru ca poate refacerea structra solului. Mazarea este o premergatoare excelenta pentru celelalte culturi.
Mazarea se cultiva primavara devreme, dupa ce terenul a fost bine pregatit si erbicidat corespunzator. Semanatul se poate realiza la inceputul lunii martie, in randuri echidistante. Adancimea de semanat ideala este de 4-5 cm. Materialul seminicer trebuie supus unor tratamente chimice corespunzatoare pentru ca plantele sunt sensibile la atacurile bolilor si daunatorilor.
Lucrarile de intretineretinere a culturii de mazare presupun efectuarea de prasile mecanice si manuale, in anii secetosi se recomanda efectuarea unor udari ( la rasaritul plantei, la inflorit si la legarea pastailor) si efectuarea de tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. Bolile care produc cele mai mari pagube la aceasta cultura sunt: antracnoza, fuzarioza, rugina mazarei, mana, fainarea. Daunatorii la care este sensibila mazarea sunt: gargarita mazarii si paduchii mazarii.
Recoltarea poate incepe cand 70% dintre pastai ajung la dezvoltare normala. Procesul de recoltare se ralizeaza manual, pe suprafete mici si mecanizat pe suprafete intinse. Mazarea poate fi consumata in stare proaspata sau conservata.