Porcul Vietnamez este un animal originar din Asia de Sud-Est si Vietnam, in general are culoarea neagra, ajnuge foarte repede la maturitate ( in jurul varstei de 9-10 luni) si are o imunitete foarte ridicata. Acestia sunt animale relativ mici, cu picioare scurte si coada subtire. Porcii vietnamezi au randament foarte bun la taiere, cca. 85% randament la sacrificare, si cca. 70% carne la carcasa. Exista numeroase rase de porci vietnamezi, a caror greutate poate varia, de la 35- 80 kg pana la 120 kg.
Porcii vietnamezi poti fi foarte usor hraniti cu iarba si uruiala, deoarece nu sunt animale pretentioase. Pe timpul anotimpului cald pot fi hraniti cu numeroase feluri de iarba, li se poate oferi lucerna, trifoi ( proaspete sau palite) cantitati mari de morcovi, varza, mere, tarate, dovleci, pepeni. Nu trebuie sa le lipseasca nici uruiala ( amestec obtinut prin macinarea boabelor de porumb, grau, soia si floarea soarelui). Se pot administra ratii de mancare astfel: tarate ( trei parti) amestecate cu uruiala (o parte).
Printre avantajele cresterii porcilor vietnamezi se numara: