Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Cultura de pepene verde – caracteristici generale

Cultura de pepene verde – caracteristici generale

Pepenele verde, Citrullus lanatus – este un reprezentant de seama al familiei Cucurbitaceae. Plantele sunt originare din  zonele calde ale Africii de sud si de Nord. Se stie ca era cultivat de egipteni in antichitate. Pepenele verde este cultivat in prezent pentru fructele voluminoase, bogate in apa, minerale, vitamine si alte elemente cu actiune deosebita asupra starii de sanatate.

Pepene verde – caracteristic generale

Pepenele este o planta taratoare, erbacee, anuala. Radacinile dezvoltate in sol sunt puternice, iar tulpinile cu textura aspra sunt prevazute cu carlige si frunze lobate. Plantele tinere sunt acoperite cu peri galbeni-bruni care dispar pe masura ce plantele se maturizea.  Florile sunt mici, galbene, unisexuat. Fructele de pepene sunt bace uriase, au greutatea medie de 5 kg, forma sferica sau oval aungita si coaja groasa. Miezul este crocant, dulce, bogat in vitaminte. Culoarea miezului difera de la un  soi la altul si variaza de la roz pal, la rosu intens sau galben.

In Romania cultura de pepene verde se dezvolta foarte bine in sudul tarii – in solurile bine drentate bogate in materie organica. Plantele vegeteaza exceptional in solurile fertile nisipoase sau luto-nisipoase cu pH cuprins intre 6 si 7. Cultura de pepene prezinta cerinte mari fata de lumina si temperatura. Creste foarte bine in zonele bine luminate. Specialistii au constatat ca perioadele lungi lipsite de soare puternic (innourari frecvente) duc la obtinerea de recolte salbe si fructe lipsite de dulceata specifica.

Cultura de pepene verde nu tolereaza temperaturile mai mici de 10 grade celsius. Pretentii ridicare sunt fata de umiditate. Pentru ca fructele sa fie de calitate inalta se recomanda inserarea unor sisteme de irigare in sol. Pentru a scadea riscul de imbolnavire specialistii sustin folosirea sistemelor de irigare prin picurare.

Lucrarile specifice la cultura de pepene verde

Pepenele verde se poate plant prin rasaduri, acestea pot fi organizate la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Rasadul de pepene verde nu trebuie replicat, la replantare rasadurile trebuie sa prezinte 4-5 frunze si sa fie bine calite.

O operatiune care asigura o cultura  de inalta calitate este cea de altorire. In acest fel plantele capata calitati deosebite: precocitate, rezistenta la boli si daunatori. La plantarea rasadurilor trebuie sa se acorde o atentie sportita operatiunii mulcire a radacinilor. Irigarea si fertilizarea sunt doua lucrari ce trebuie realizate cu strictete pentru a beneficia de o cultura echilibrata.

Alte operatiuni ce trebuie realizate cu strictete sunt cele de imburuienare, prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor si recoltare.

Seminte productive de pepene verde
Cirese, visine, caise, piersici, nectarine, pepene verde - fructe care nu trebuie sa lipseasca din dieta in sezonul cald.
autor: admin / data: 27 Jun 2017 / Fructe

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>