Perioada iernii nu trebuie sa fie una de repaus total pentru micii fermieri. Salata verde, ceapa verde, spanacul, rucola si ridichii sunt doar cateva dinte bunataturile apreciate si consumate in sezonul rece, iar solarile si serele de mici dimensiuni ofera conditiile optime pentru infiintarea acestor culturi.
Usor de cultivat, usor de intretinut
Necesarul de lumina si caldura al plantelor mentionate mai sus sunt mai scazute fata de a altor culturi principale. Perioada de vegetatie a plantelor verzi este relativ scurta, 25/45 de zile, iar recoltele sunt usor de valorificat. In plus in conditii de pastrare optime, capatanile de salata verde, firele de ceapa si ridichile au durabilitate buna.
Un aspect important de care trebuie sa se tina cont cand se infiinteaza cultura de sera este legat de soi. Soiurile alese trebuie sa fie adaptate conditiilor de spatiu inchis. Specialistii recoanda soiurile productive si rezistente la boli si daunatori.
Ceapa verde este o planta foarte consumata in orice anotimp. Aroma intensa dar placuta este mai proaspata in sezonul rece! Vitaminele si mineralele pe care le are in compozitie sunt rapid asimilate de organism si ajuta la functionarea corespunzatoare a acestuia. Cultura de tarzie poate fi infiintata in lunile octombre-noiembrie.
Salata verde este poate cea mai cautata leguma verde in sezonul rece. Este portia de sanatate care nu trebuie sa lipseasca din nicio farfurie. Cultura de salata verde poate fi infiintata fara necesar ridicat de resurse, pentru ca semintele germineaza la temperaturi scazute si planta se dezvolta la temperaturi mici. Un alt avantaj al culturii de salata verde este ca capatana poate fi pastrata in spatii special amenajate pentru perioade relativ mari.
Cand vine vorba de ridichii, sortimentul potrivit pentru cultura de toamna este cel de luna. Ajunge la maturitate in aproximativ 40 de zile si poate fi usor de valorificat datorita gustului picant si proaspat, in plus cultura de ridichii de luna nu este pretentioasa.