Pepenele verde este o planta taratoare si agatatoare originara din Africa, cultivata la scara larga in intrega lume pentru fructul sau gustos si aromat.
Fructul de pepene verde este bogat in fibre, zahar, proteine, vitaminele A, C, E, D, niacina, tiamina, vitaminele B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale (fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu).
Are continut foarte redus de grasimi si colesterol, un numar mic de calorii, dar este foarte bogat in antioxidanti, fapt pentru care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica pe timput verii.
Cultura de pepene verde se dezvolta bine pe terenurile bine pregatite din toamna, fertilizate cu gunoi de grajd fermentat si maruntit, si imbogatit cu superfosfat si sare potasica la adanicme de 25 cm.
Semanatul direct in camp, pe suprafete mari, se poate realiza mecanizat de la sfarsitul lunii aprilie pana in prima decada a lunii mai. Pentru preveniea cladosporiozei si a antracnoze samanta utilizata trebuie tratata chimic si imbaiata in apa calda la timp de 20 minute.
Pepenele verde poate fi semanat in randuri la distante de 150 cm (intre randuri) x 30 – 40 cm (intre plante pe rand) sau in cuiburi, (2 – 3 seminte / cuib), la distante de 1,5 metri intre acestea.
Lucrarile de intretinere specifice culturii de pepene verde sunt de rarit, de prasit, irigat si de reducere a numarului de fructe pe planta, la soiurile timpurii se vor lasa maxim cinci fructe pe vrej.
Recoltarea se realizeaza manual, cand fructele ajung la maturitate fiziologica, cand carcelul de la baza este uscat si coaja capata culoare lucioasa.
Pepenii Baby Sugar sunt bine aclimatizati conditiilor din tara noastra. Soiul este foarte productiv iar cultura prezinta putine riscuri. Fructele ating greutatea de 4-5 kg, au forma rotunda, culoarea cojii este verde inchis iar pulpa este rosie, foarte zemoasa si foarte dulce. Fructele Baby Sugar prezinta rezistenta buna la transport si depozitare.