Acasa  »  Blog  »  Pasari   »   Rasa de gaini Brahma

Rasa de gaini Brahma

brahma

Rasa de gaini Brahma este alegerea ideala atat pentru cei care vor sa puna pe picioare o gospodarie proprie, sursa de hrana naturala si sanatoasa, cat si pentru cei care vor sa inceapa o afacere in domeniul avicol.

Carnea de pasare si ouale vor fi tot timpul alimente de baza aflate la mare cautare, insa in timp ce unele specii de inaripate sunt mai greu de exoploatat din punct de vedere economic, gaina Brahma a fost creata (prin reproducere selectionata) tocmai in acest scop.

Dar ce ce face ca aceasta rasa de galinacee sa fie atat de speciala?

Originea gainilor Brahma este una controversata, ea fiind revendicata atat de China, India si Indonezia, cert este faptul ca rasa ajunge in sec. XIX in SUA adusa de imigrantii chinezi din Shanghai (din acest motiv erau numite initial pasari de Shanghai).

Exemplarele acestei rase ies repede in evidenta prin statura impunatoare (la acest capitol se aseamana cu suratele lor Cochinchina),  penajul stufos ce le acopera din cap pana in picioare inclusiv, corp masiv si greoi (pana la 6 kg cocosii ; 4,5-5 kg gainile), capul mic in comparatie cu corpul, creasta tesita (“batuta”).

Coloritul poate fi foarte variat insa de regula predomina combinatiile de culori cu alb, potarnichiu si gri.

Este prin excelenta o rasa de carne, insa numarul relativ scazut de oua (aprox. 120-150 oua pe an oauate de o gaina din aceasta rasa) este compensat oarecum prin marimea oualor, de culoare maro inchis, ce pot ajunge si la 60 de grame, precum si prin faptul ca ouatul pe timp de iarna se mentine la cote mai ridicate decat la alte rase. Acest fapt se datoreaza in primul rand penajului stufos care face ca aceste pasari sa suporte cu bine frigul iernii.

Puicutele incep sa depuna oua in intervalul de  6 – 10 luni.

Robuste, rezistente, docile si linistite, in acelasi timp cu crestere rapida, nepretentioase si cu carne de calitate, gainile din rasa Brahma intrunesc toate calitatile necesare unor galinacee economice si profitabile.

Ca toate rasele de gaini, primul an este cel mai fertil si prolific in ceea ce priveste depunerea de oua, dupa care productia scade constant de la un an la altul, dar spre deosebire de alte rase, carnea gainilor Brahma este la fel de frageda si la un an ca si la 7 luni, cu diferenta ca la aceasta varsta este si mai multa, dincolo de varsta de un an insa, carnea incepe sa se intareasca si sa nu mai fie atat de frageda.

Concluzia pe care ar trebui sa o desprinda orice crescator aflat la inceput de drum (si sa urmeze deci practica marilor crescatorii industriale), vine de la sine: inaripatele trebuie tinute doar un an de zile, perioada optima pentru productia de oua, dupa care pasarile trebuie sacrificate, alta generatie urmand sa le ia locul in gospodarie/ferma/crescatorie.

Atat productia de carne cat si cea de oua, depinde insa foarte mult de modul in care se face furajarea. Nu ar trebui sa fie un secret pentru nimeni ca la rasele de carne (e valabil pentru orice specie, nu doar pentru gaini) consumul de hrana este direct proportional cu masa lor corporala si ca in mod natural au tendinta de a se ingrasa.

Un crescator trebuie asadar sa tina seama de acesti factori astfel incat sa pastreze un echilibru intre necesarul zilnic de hrana al unei gaini din rasa Brahma (400-450 Kcal/zi) si tendinta lor de ingrasare (care nu este de dorit). Crescatorii experimentati recomanda in acest sens pastrarea unei zile din saptamana in care gainile sa nu primeasca deloc hrana, o zi de ajunare.

 

 

Cele mai cunoscute rase de porumbei voiajori
Cele mai cunoscute rase de gaini de carne de la noi din tara
Taguri: .
autor: admin / data: 11 Jan 2015 / Pasari

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>