Acasa  »  Blog  »  FructePomi fructiferi   »   Ciresele, sursa de energie in dietele de primavara

Ciresele, sursa de energie in dietele de primavara

Ciresii sunt pomi fructiferi din genul Prunus sunt cultivati pentru fructele mici cu pulpa carnoasa si gust dulce intens. Ciresele sunt extrem de apetisante si sunt foarte apreciate. Acestea mai sunt cunoscute si sub numele de “fructele tineretii” pentru ca au in componenta apa, fibre,  zaharuri, saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), viamina C, antioxidanti, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP si provitamina A.

Ciresele sunt cunoscute si pentru efectele stimulatoare pe care le au asupra organismului. Regleaza tranzitul intestinal, ajuta la eliminarea toxinelor, stimuleaza refacerea celulara, atenueaza crampele musculare, sunt indicate in perioade de astenie si trateaza insomniile. Pot fi consumate de persoanele cardiace, proaspete sau conservate pentru ca au continut ridicat de potasiu si ajuta la reglarea tensiuniii arteriale.

Ciresii pot fi plantati in orice gradina, iubesc zonele insorite si aerisite. Pentru ca sunt pomi fructiferi trebuie plantati la distante rezonabile fata de altii. Specialistii in pomicultura sustin ca momentul ideal pentru plantarea ciresilor este tomna inainte de inghet. Ciresul este sensibil fata de boile provocate de ciuperci si virusi, deci anual se impune efectuarea de tratamente fito-sanitare cu substante specifice. Cei mai aprigi daunatori ai ciresului sunt pasarile si afidele.

Taierile la cires trebuie efectuate  in luna aprilie, dupa ce a disparut pericolul de inghet. Sunt inlaturate ramurile uscate, bolnave, rupte si cele afectate de daunatori. Sunt scurtate ramurile incrucisate, paralele si cele slabite. Trebuie efectuate taierile specifice de intarire a coroanei.

In tara noastra sunt apreciate soiurile de ciresi precum HEDELFINGER, KORDIA, RIVAN sau STELLA care au fructe de dimensiuni mari cu pulpa carnoasa dulce-acrisoara.

Aceste soiuri se remarca prin pomi vigurosi, puternici, foatre productivi si foarte rezistenti la conditii climatice si pedologice. Fructele sunt globuloase si rezista bine la transport si depozitare.

ciresi, fructe romanesti

Soiuri de prun ideale pentru rachiu
Se apropie sezonul pepenilor verzi, iata care sunt soiurile apreciate de romani
autor: admin / data: 19 May 2016 / Fructe, Pomi fructiferi

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>