Ciresii sunt pomi fructiferi din genul Prunus sunt cultivati pentru fructele mici cu pulpa carnoasa si gust dulce intens. Ciresele sunt extrem de apetisante si sunt foarte apreciate. Acestea mai sunt cunoscute si sub numele de “fructele tineretii” pentru ca au in componenta apa, fibre, zaharuri, saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), viamina C, antioxidanti, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP si provitamina A.
Ciresele sunt cunoscute si pentru efectele stimulatoare pe care le au asupra organismului. Regleaza tranzitul intestinal, ajuta la eliminarea toxinelor, stimuleaza refacerea celulara, atenueaza crampele musculare, sunt indicate in perioade de astenie si trateaza insomniile. Pot fi consumate de persoanele cardiace, proaspete sau conservate pentru ca au continut ridicat de potasiu si ajuta la reglarea tensiuniii arteriale.
Ciresii pot fi plantati in orice gradina, iubesc zonele insorite si aerisite. Pentru ca sunt pomi fructiferi trebuie plantati la distante rezonabile fata de altii. Specialistii in pomicultura sustin ca momentul ideal pentru plantarea ciresilor este tomna inainte de inghet. Ciresul este sensibil fata de boile provocate de ciuperci si virusi, deci anual se impune efectuarea de tratamente fito-sanitare cu substante specifice. Cei mai aprigi daunatori ai ciresului sunt pasarile si afidele.
Taierile la cires trebuie efectuate in luna aprilie, dupa ce a disparut pericolul de inghet. Sunt inlaturate ramurile uscate, bolnave, rupte si cele afectate de daunatori. Sunt scurtate ramurile incrucisate, paralele si cele slabite. Trebuie efectuate taierile specifice de intarire a coroanei.
In tara noastra sunt apreciate soiurile de ciresi precum HEDELFINGER, KORDIA, RIVAN sau STELLA care au fructe de dimensiuni mari cu pulpa carnoasa dulce-acrisoara.
Aceste soiuri se remarca prin pomi vigurosi, puternici, foatre productivi si foarte rezistenti la conditii climatice si pedologice. Fructele sunt globuloase si rezista bine la transport si depozitare.